Kansitaide ...And You Will Know Us by the Trail of Dead
Tao of the Dead
CD
[ Superball Music ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. A. Introduction: Let’s Experiment
02. B. Pure Radio Cosplay
03. C. Summer of All Dead Souls
04. D. Cover the Days Like a Tidal Wave
05. E. Fall of the Empire
06. F. The Wasteland
07. G. Spiral Jetty
08. H. Weight of the Sun (or the Post-Modern Prometheus)
09. I. Pure Radio Cosplay (Reprise)
10. J. Ebb Away
11. K. The Fairlight Pendant
12. Tao of the Dead Part Two: Strange News From Another Planet
L. Know Your Honor
M. Rule by Being Just
N. The Ship Impossible
O. Strange Epiphany
P. Racing and Hunting

Teksasilaisrykmentti ...And You Will Know Us by the Trail of Deadin kehityskaari muistuttaa huomattavan paljon progressiota jo periaatteesta systeemiä vastustavasta teinistä yhteiskunnan säännöt tiedostavaksi mutta yhä niitä rikkovaksi aikuiseksi. Samalla bändi ei enää pyri kuulostamaan neljältä eri bändiltä samaan aikaan, vaan keskittyy tekemään omanlaisiaan biisejä rennommalla asenteella ja karsitummalla soitinarsenaalilla. Hyvällä syyllä voidaan siis todeta, että Trail of Dead on kypsynyt – ja hyvä niin.

Bändin soundissa on edelleen tilaa emocoremaiselle intensiivisyydelle, mutta parhaiten mieleen jäävät kappaleet ovat ehkä kuitenkin niitä levyn seesteisempiä paloja. Kun ääripäätä kuitenkin löytyy pehmeämmästäkin ilmaisusta, vaikuttavat hallitusti ärhentelevät osiotkin mielekkäämmiltä. Lisäksi Trail of Deadia täytyy kiittää biisien pituuksien karsinnasta. 16-minuuttista päätösraitaa, levyn ikään kuin pienoiskoossa esittelevää Tao of the Dead Part Twota lukuun ottamatta biisit ovat pääosin noin kolmeminuuttisia vetoja. Esimerkiksi Cover the Days Like a Tidal Wave ehtii silti esitellä mitä mainiointa dynaamista kehittelyä, ja juuri dynaamisuus Tao of the Deadilla korostuu huomattavasti enemmän kuin aiemmilla ADHD-mallin Trail of Dead -lätyillä. On hienoa huomata, että ennen itseriittoisuuteen kompastunut yhtye on karsinut musiikistaan käytännössä kaiken ylimääräisen. Tämä kertoo mielestäni ennen kaikkea bändin kasvaneesta itseluottamuksesta. Kappaleiden lyhyys ei ole haitaksi senkään vuoksi, että levy on sävelletty suiten muotoon, jossa biisit sulautuvat toisiinsa sujuvasti. Rakenteellisesti Tao of the Deadin tasoisia levyjä tuleekin tänä päivänä vastaan harvoin. Luontevia vertalaisia albumille löytyy 70-luvun taiten rakennetuista progekiekoista, vaikka musiikillisesti Trail of Dead ei retroilua harrastakaan. Tietyt hetket levyllä tuovat tosin mieleen Pink Floydin Dark Side of the Moonin (kuunnelkaa vaikka Cover the Days Like a Tidal Waven sekvensseripätkiä) ja myös Animalsin (esimerkiksi The Wastelandin alun akustinen kitarointi).

Kipakammista raidoista levyn parhaimmistoa on Summer of All Dead Souls, joka kuuluu samalla myös lätyn suoraviivaisempiin vetoihin. Myös The Fairlight Pendantin svengaava, lähes Circle-henkinen jumitus saa aikaan lennokkaan tunnelman. Muuten lätyn anti on suureksi osaksi nautittavan melodista ja jopa seesteistä. Kirkkaimmin Trail of Deadin tähti loistaa kenties Ebb Awayssä, joka kelpaisi ties minkä alternative-bändin keinuvaksi levynpäätösballadiksi. Koko levyllä edukseen esiintyvä vokalisti Conrad Keely ansaitsee myös kunniamaininnan venymisestä aiempaa monipuolisempaan ilmaisuun.

Kaikkinensa Tao of the Dead on todella komea osoitus Trail of Deadin kypsästä, progressiivisesta ja omintakeisesta tyylistä. Levyllä on kestoa hieman päälle 52 minuuttia, mutta kovin montaa tylsää hetkeä se ei sisällä. Parissa kohdassa bändi on vaarassa horjahtaa seesteisyyden ja lepsuuden rajan väärälle puolelle, mutta korjaa tällöinkin kulkunsa nopeasti. Eeppinen päätösraita on myös lähellä revetä liitoksistaan pariin kertaan, mutta lopputulema on tämänkin biisin kohdalla positiivinen. Tällaista tuotosta en olisi uskaltanut Trail of Deadilta odottaa.31.03.2011, Antti Korpinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
IX
IX
[ CD ]
The Century of Self
The Century of Self
[ CD ]
Festival Thyme
Festival Thyme
[ MCD ]
Worlds Apart
Worlds Apart
[ CD ]
http://www.trailofdead.com http://www.myspace.com/trailofdead Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2883
Palaa »