Kansitaide Stargazery
Eye On The Sky
CD
[ Pure Steel Records ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Dying
02. Everytime I Dream Of You
03. Eye On The Sky
04. How Many Miles
05. I Am The Night
06. Jester Of Kings
07. Judah (The Lion)
08. Puppet On A String
09. S.O.S.
10. Headless Cross

Kesto: 43:49

Tunnustan suhtautuneeni Stargazeryn debyyttiin epäillen. Mietin, kuinka kitaristi Pete Ahonen, jonka nakit kiehuvat Burning Pointin ja Ghost Machineryn keitoksissa, pystyy muka kirjoittamaan riittävän tasokasta biisimateriaalia vielä kolmanteenkin lopulta melko samantyyppiseen heavybändiin? Onko Stargazery nyt sitten se Ahosen prioriteeteissa pahnanpohjimmainen, jonka käyttöön tuupataan kaikki jämäriffit?

Eipä ole, ei. Ahonen on säästänyt kaikki tarkimmat kutinsa Stargazerylle. Tiedä sitten, johtuuko napakymppi siitä, että bändi on ruuvannut debyytin biisejä viisi vuotta vai siitä, että Yngwie-fani Ahonen päästää Stargazeryssa neoklassiset tendenssinsä valloilleen, mutta yhtä kaikki, lopputulokseksi on syntynyt luvattoman hyvä platta.

Stargazery on enemmän kuin osiensa summa. Siinä soivat harmoniassa kaikkien jäsenten vaikutteet; synisti Sneckin sinfonisuus, rytmiryhmä Ontero & Jokikokon progressiivisuus, Ahosen neoklassinen melodisuus sekä solisti Jari Tiuran voimakas hard rock -ääni. Levyn joka biisi on priimalaatua. Biisien sovitukset kaihtavat kaikista tavanomaisimmat ratkaisut, josta syystä Eye On The Sky  sekä tarraa korvaan että kestää toistuvaa kuuntelua sen hohdon yhtään himmentymättä. Komean bändisoundin kruunu ja peruskallio ovat Sneckin isoin vedoin hard rockin värejä maalaavat koskettimet, mutta lisäbonusta annan myös biisien stemmalauluista ja toinen mokoma Ahosen tyylikkäästä kitaroinnista. Huolellisten lauluharmonioiden tukemana myös Tiura laulaa paremmin kuin kertaakaan Snakegodin debyytin jälkeen. Vaikka Tiuran laulussa vähän kireyttä onkin, suoranaista falskiutta en kuule kuin Jester Of Kingsin ekaa kertsiä edeltävässä falsetissa. Black Sabbath -lainan korkeimpien sävelten pinnistely puolestaan menee sovituksen tai biisivalinnan piikkiin, sillä Headless Cross menee osittain Jarin äänialan ulkopuolella.

Vaikka levyn on tyyliltään yhtenäinen ollakseen pitkän ajan kuluessa sävelletty, biisien painotuksissa on eroja. Ei olisi vaikeaa kuvitella I Am The Nightin löytyvän Scorpionsin levyltä tai Judah (The Lionin) Tarot-rieskalta. Hyviä biisejä nekin, mutta parhaissa biiseissä iso syntikka vie, bändi peesaa ja kertosäkeissä kuulija ei voi kuin vikistä. Promosaatteen vertausta Rainbow'hun ja Dioon en osta, mutta hyvänen aika sentään, että toisinaan kuulostaa progeiluja karsineelta 90-luvun lopun Royal Huntilta (TJEU: Everytime I Dream Of You).

Eye On The Sky ei ole mikään parin osuman levy, vaan vajaat kolme varttia sarjatulta maalitaulun keskustaan. Vuoden 2011 tähän asti positiivisin yllätys ja kotimaisen melodisen heavyn kovin debyytti vuosiin.05.04.2011, Mape Ollila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Stars Aligned
Stars Aligned
[ CD ]
http://www.stargazery.com http://www.myspace.com/stargazeryband Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 8640
Palaa »