Kansitaide Blackfield
Welcome To My DNA
CD+DVD
[ kScope/Snapper Music ]

( 8- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Glass House
02. Go to Hell
03. Rising of the Tide
04. Waving
05. Far Away
06. Dissolving with the Night
07. Blood
08. On the Plane
09. Oxygen
10. Zigota
11. DNA

Hillityn melankolian mestarit ovat täällä taas. Sitten edellisen levynsä Blackfieldin muodostaneilla Aviv Geffenillä ja Steven Wilsonilla on pitänyt kiirettä. Duon toisen levyn jälkeen Aviv Geffen teki ensimmäisen englanninkielisen soololevynsä, kun taas Steven Wilson urakoi Porcupine Treen ja No-Manin ohella oman soolodebyyttinsä kimpussa.

Blackfieldiä on aina voinut pitää pisteenä, jossa kaksi eri maista ja erilaisista olosuhteista kotoisin olevaa muusikkoa kohtaavat toisensa. Erilaisista lähtökohdistaan huolimatta kummankin muusikon musiikilliset intressit ja tuntemukset ovat hyvinkin samankaltaiset. Toisinaan on jopa vaikea erottaa kumpi muusikoista on toiminut kappaleidentekijänä, sen verran samantyylisiä herrat ovat kynäilijöinä. Karkeasti sanottuna Blackfieldissä Aviv Geffenin kirjoittamat kappaleet menevät “Wilson-suodattimen” läpi ja samalla Wilson itse pääsee toteuttamaan itseään lyhyempien pop-laulujen parissa, kuten hän teki Porcupine Treen Stupid Dreamilla (1999) ja Lightbulb Sunilla (2000).

Welcome To My DNA:lla kappaleidentekovastuu on jäänyt enemmän Geffenin harteille, sillä duon kolmannen levyn tekeminen ajoittui samalle aikajaksolle, jolloin Wilson purkitti seuraajaa Insurgentes-soolotyölleen. Wilsonin vähäinen panos kappaleentekijänä ei menoa haittaa, sillä uutuuskiekko kuulostaa edelleen tunnistettavalta Blackfieldiltä. Tuttuun tapaan Geffen ja Wilson vuorottelevat kappaleiden solisteina, antaen hiljaisen turhautuneisuutensa muotoutua koskettaviksi kappaleiksi.

Levyn yleisilme on varsin hillitty ja paikoin jopa minimalismiin taipuvainen. Tämän vuoksi monet yksinkertaiset tehokeinot tuntuvat monta kertaa voimakkaammilta kuin jos kappaleet esitettäisiin suurempi vaihde silmässä. Levyn avaava Glass House on jousineen ja laulustemmoineen ehkäpä lähimpänä Brian Wilsonia kuin mikään aiemmista Steven Wilsonin yritelmistä. Hauraat, taustalle piilotetut jousisovitukset ovat avainasemassa uutuuslevyn soundimaailmassa ja ne ovatkin läsnä likimain kaikilla levyn kappaleilla. Hieman dominoivimmin jouset ovat esillä minimalistisessa Dissolving With The Nightissa.

Go To Hell kuulostaa luultavasti viheliäisemmältä flegmaattisen esitystapansa ansioista kuin jos saman asian esittäisi aggressiivisemmin. Pianovetoinen Rising Of The Tide lukeutuu levyn kohokohtiin ja tässä kappaleessa sanoitusten vieraantuneisuus paiskaa kättä ilahduttavan ristiriitaisesti hienojen melodioiden kanssa. Toinen joukosta erottuva kohokohta levyllä on Lähi-Idän musiikkiperinteestä vaikutteita ammentava Blood, jossa maailmanmusiikki on naitettu yhteen grungehenkisen riffittelyn kanssa häikäisevällä tavalla.

Bloodin raivokas tunnelma saa tehdä tilaa uneliaalle On The Planelle, joka tuo mieleen Porcupine Treen varhaiset työt pinklfloydmaisine urkuineen ja gilmourmaisine kitaroineen. Vanhan brittipsykedelian henki kummittelee komeassa Zigotassa, joka on - niin hämmentävältä kuin se kuulostaakin - uusioversio Aviv Geffenin vanhasta soolokappaleesta. Lähimmäksi radiosoittoon kelpaavaa musiikkia Blackfield pääsee mukaansatempaavilla Wavingilla ja Oxygenillä, vaikka se duolla tuskin on ollut taka-ajatuksena.

Levyn päättävä DNA jättää kuulijalle tämänkertaiset hyvästit minimalistisissa äänimaisemissa, jousien ja Mellotronin pauhatessa surullisesti soitinkerrosten ja laulustemmojen mukana.

Yleisilmeeltään Welcome To My DNA on pikemminkin kaihoisa ja surumielinen työ, jossa on yhtenäisempi tunnelma kuin aiemmissa Blackfield-levyissä. Vaikka levyn tekijät tuskin vellovat omassa elämässään surun ja itsesäälin syövereissä, on heidän luomuksensa kuin sellainen ihminen, jonka tahtoo ottaa syliin ja jota yrittää lohduttaa.28.03.2011, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
V
V
[ CD ]
NYC - Live In New York City
NYC - Live In New York City
[ DVD ]
II
II
[ CD ]
Blackfield
Blackfield
[ CD ]
http://www.blackfield.org http://www.myspace.com/blackfield Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3243
Palaa »