Kansitaide KOKOELMA
Sin-Atra
CD
[ Armoury Records/Edel ]

( 2 )
Osta CDON:ista
01. New York, New York (Devin Townsend)
02. I've Got You Under My Skin (Glenn Hughes, Deep Purple)
03. Summerwind (Geoff Tate, Queensrÿche)
04. It Was A Very Good Year (Dee Snider, Twisted Sister)
05. Witchcraft (Tim 'Ripper' Owens, ex-Judas Priest)
06. Fly Me To The Moon (Robin Zander, Cheap Trick)
07. The Lady Is A Tramp (Eric Martin, Mr Big)
08. I've Got The World On A String (Dug Pinnick, King's X)
09. Love And Marriage (Elias Soriano, Nonpoint)
10. Strangers In The Night (Joey Belladonna, Anthrax)
11. High Hopes (Franky Perez, Scars On Broadway)
12. That's Life (Jani Lane, Warrant)

Kun haluatte hyvää, muistakaa nimi Bob Kulick. Ja välttäkää sitä kuin ruttoa!

Kitaristi-tuottaja on surullinen todiste siitä, etteivät tukka ja tyylitaju pysy samassa päässä. Kulickin meriitteinä voidaan pitää osallistumista sessiokitaristin ominaisuudessa muutaman todellisen rock-klassikon levyttämiseen, mutta sen jälkeen kun pesti Meat Loafin leivissä loppui 1980-luvun lopussa, kaljupäisen viiksikitaristin työkansio on ollut surkeaa seurattavaa. Sekalaisia sessiotöitä Kulickille on kertynyt toki näihinkin päiviin asti, mutta niistä häntä ei tulla muistamaan yhtä hyvin kuin niistä sekalaisista tribuuttilevyistä, joita hän ryhtyi tehtailemaan 1990-luvun jälkipuolella.

Parhaallakaan omallatunnolla Kulickin johdolla tehtyjä tribuuttilevyjä ei voida kutsua tyylitajun tähtihetkiksi. Levyjen konsepti on hyvin yksinkertainen: otetaan käsittelyn alle tarpeeksi kiinnostava ja myyvä nimi. Sitten aletaan kysellä vuosien varrella tutuiksi tulleilta nimiartisteilta osallistumishaluja tribuuteille ja kootaan muusikoista mitä mielikuvituksellisempia superkokoonpanoja. Kun äänitykset on saatu purkkiin, tuotokset lisensoidaan muutamaan kertaan halukkaille julkaisijoille. Ja niitähän, ihme kyllä, tuntuu piisaavan. Kulickille tribuuttilevyt ovat tuoneet leivän pöytään tasaisin ajoin ja saavatpa levytyksiin osallistuneet muusikot vaivanpalkaksi pientä juomarahaa työpanoksestaan. Eri asia on kuinka mielekästä kuunneltavaa Kulickin ja kumppanien aikaansaannokset ovat.

Pari vuotta sitten julkaistun We Wish You A Metal Xmasin seuraajaksi Kulick on loihtinut oman kunnianosoituksensa kaikkien aikojen viihdeikonille, Frank Sinatralle, antamalla vanhan sinisilmän klassikkorepertuaarille metallisen käsittelyn. Tavanomaisesta toiminnastaan poiketen Kulick ei vaihtele soittajakaartia Sin-Atra-tribuutillaan, vaan tällä kertaa kappaleiden pohjat on soitettu yhdellä ja samalla kokoonpanolla, jossa kaljupäisen viiksivallun ohella soittavat rumpali Brett Chassen, basisti Billy Sheehan ja kosketinsoittaja Doug Katsaros, joka vastaa myös levyn orkesterisovituksista.

Solisteiksi levylle on onnistuttu haalimaan tusinan verran äänijänteiden revittäjiä raskaan rockin sarjasta. Luonnollisestikin osallistujien taso vaihtelee parhaat päivänsä nähneistä suuruuksista niin vetreisiin veteraaneihin kuin parasta aikaansa urallaan nauttiviin tähtiin. Lienee selvää, että tulokset ovat vaihtelevia niin tulkintojen kuin bändisovitusten puolesta. Useimmiten Kulickin johtaman taustayhtyeen sovitukset ovat kaoottisia metallirymistyksiä ja vain muutamassa kappaleessa saadaan aikaan suhteellisen toimivaa jälkeä.

Levyn avaava New York, New York on Devin Townsendin tulkitsemana kaukana kabareemaailman juhlavasta ilottelusta, mutta laulumaneeriensa ansiosta Townsend tekee kappaleesta kuin omansa. Glenn Hughesin tulkitsema I´ve Got You Under My Skin tuntuu pysyvän hädin tuskin kasassa. Yhtä piinaavaa kuunneltavaa on parhaat päivänsä nähneen Geoff Taten ylidramaattinen esitys Summer Windistä, jonka mahtipontisessa tulkinnassa ei ole häivähdystäkään alkuperäisversion letkeästä tunnelmassa.

Ne, jotka näkivät Anthraxin kiertämässä viimekesänä, totesivat jo tuolloin Joey Belladonnan hukanneen äänensä ylärekisterin hamaan menneisyyteensä Geoff Taten tavoin. Jos se ei ole vielä tullut selväksi, voi kuunnella Belladonnan känisemän version Strangers In The Nightista.

Led Zeppelinin Kashmirin mieleen tuova sovitus It Was A Very Good Yearista, jonka laulaa Dee Snider, lukeutuu levyn harvoihin täysosumiin. Siinä missä Rat Packin johtaja muisteli alkuperäisversiossaan 17 ikävuottaan kaihoisasti, antaa Snider tulkinnassaan hyvin ymmärtää miten mädältä ja raastavalta elämä tuossa ikävaiheessa voi tuntua. Lähes yhtä vakuuttavaa jälkeä saa aikaiseksi Tim “Ripper” Owens priestmäisellä tulkinnallaan kappaleessa Witchcraft.
Näistä kahdesta valopilkusta ei kauaa riemua revitä, siitä pitää huolen Robin Zander määkiessään versionsa Fly Me To The Moonista. Eiköhän kappaleen ole jo tarpeeksi tyhjentävästi levyttänyt Sinatran ohella viihdejazzin kruunaamaton kuningatar Julie London…

Eric Martinin versio The Lady is a Trampista rokkaa mukavan rennosti vanhalenmaisissa tunnelmissa, mikä erottuu edukseen väkinäisten versiointien joukosta. Yhtä lailla edukseen erottuu Franky Perezin punkhenkinen veto kappaleesta High Hopes. Punkhenki on läsnä Elias Sorianon tulkitsemassa Love And Marriagessa, mutta lopputulos kuulostaa lähinnä väkinäiseltä.

Ennakkoluuloista huolimatta Doug Pinnick pärjää yllättävän hyvin Sinatran maailmassa ja miehen äänestä löytyy hämmästyttävää syvyyttä I´ve Got The World On A Stringin tulkitsemiseen. Toinen yllättäjä on Jani Lane, joka on saanut laulettavakseen levyn päättävän That´s Lifen. Kappaleen sovitus on pysynyt Kulickin ja kumppanien käsittelyssä hämmästyttävän siedettävänä ilman suurempia ylilyöntejä.

Levyn ideana oli siis sovittaa Sinatran ohjelmisto metallimusiikin muotoon. Se tuli selväksi, ettei idea toimi. Huomattavasti mielenkiintoisempaa ja toimivampaa olisikin ollut kuulla samaisten solistien tulkinnat kappaleista Nelson Riddlen alkuperäissovituksia mukailevien instrumenttitaustojen kera.

Että tällainen tapaus. Kukahan onkaan se onnellinen artisti, jonka Kulick valitsee seuraavaksi “kunnianosoituksensa” kohteeksi? Sin-Atran kohdalla on Kulickin onni, että vanha sinisilmä on jo ehtinyt olla viimeiset 13 vuotta manan mailla. Muussa tapauksessa vanha Frank-herra olisi saattanut lähettää ystävänsä Sam Giancanan vierailemaan Kulickin luona sellaisen tarjouksen kera, josta ei voi kieltäytyä.24.03.2011, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
L.V. Beethoven - Ode To Perfection
[ Digital ]
A Tribute To Sonata Arctica
A Tribute To Sonata Arctica
[ CD ]
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
Descent Into Madness: Against Audio Complications Tape Vol. I
[ MC ]
Keskellä
Keskellä
[ CD ]
Uprising 2
Uprising 2
[ CD ]
Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Lukukertoja : 3058
Palaa »