Kansitaide 7Days
Into Forever
CD
[ Rivel Records ]

( 6½ )
Osta CDON:ista
01. Through Dark And Light
02. Into Forever
03. The Innocence In Me
04. You Hold The Key
05. Enter A Dream
06. Crossing
07. We Cry No More
08. Under The Sun
09. Scattered Mind
10. Final Wisdom
11. What Matters

Onko käsillä uusi metallin alagenre, juoruhevi? Tuskin sentään. Voisi kuvitella että ruotsalainen 7Days ei ole ikinä kuullutkaan itänaapurinsa juorulehdistön lippulaivasta.

Bändi koostuu ruotsalaisissa kristillisen metallin yhtyeissä pyörineistä kavereista. Maestrona häärii Harmonyn ja Darkwaterin kitaristi Markus Sigfridsson. Kristillistä kai tämäkin on, mutta ei sitä ilman sanoitusten syväanalyysia huomaa. Tästä voisivat ottaa oppia Theocracyt ja muut.

7Days on julkaissut jo yhden levyn ennen Into Foreveria, mutta ainakin internetiä kaivelemalla näyttää, että se on mennyt ohi suurin piirtein kaikilta. Uutta matoa koukkuun.

Kyseessä on prog/power-lokeroihin tipahtava melometallilätty, jossa ei ole ihan tolkuttomastii kumpaakaan osa-aluetta. Tuplaa kyllä poljetaan välillä, riffeissä on olevinaan vähän koukeroa ja levyllä on parikymmenminuuttinen järkäle Final Wisdom.

Yleisilmeen lienee tarkoitus olla "tunnelmallinen" ja kenties "pohdiskeleva", vaikka tempo välillä nouseekin. Levy on tyylilajiinsa nähden kohtuullisen raskas.

Riffittelyjen ilmeinen esikuva on Evergrey, johon saatekirjeessä myös viitataan. Muiksi vaikutteiksi ilmoitetaan Ayreon, Star One ja Symphony X. Symphony X lienee kenen tahansa tällaista musiikkia tekevän esikuvia. Arjen Anthony Lucassenin bändejä en Into Foreverilla kuule, jos ei lasketa sitä että mukana näyttäisi olevan peräti neljä laulajaa. Ja nimenomaan näyttäisi, sillä kolmea mieslaulajaa on todella vaikea erottaa toisistaan jos ei keskity erikseen.

Päävastuun hoitelee Therionista tuttu Thomas Vikström, mukana häärii myös mm. Divinefiressä ja Narniassa laulanut Christian Liljegren. 7Daysin laulajat eivät ole mikään vahvuus. Ei rima kovin selvästi alitu, mutta yleensä biisit kuulostavat paremmilta silloin kun ei lauleta.

Jos joitain kohtia nostaa esiin, niin intro lupaa enemmän kuin avausbiisi antaa, You Hold The Keyn alku kuulostaa hauskasti Totolta, ja mainittu pitkä biisi Final Wisdom pysyy yllättävän mielenkiintoisena. Scattered Mind pöllii sanoituksia itseltään Ynkältä, mikä ei yleensä ole hyvä idea.

Eniten kiitosta ansaitsee koskettimien käyttö. Erilaisia soundeja käytetään monipuolisesti, yllättävästi ja kohtuudella.

Tällaisista levyistä on paha sanoa mitään. Tavallaan ihan kivaa musiikkia, mutta kun kysytään miksi kuuntelisin juuri tätä, ei vastausta oikein löydy. Biiseissä on kyllä ihan hyviä ideoita ja aika vähän selvää ohisektoria, mutta kokonaisuutena kauppoja ei meinaa syntyä. Jos vokalistina olisi joku kova luu, tilanne voisi olla jo ihan toinen.04.02.2011, Matti Tyynysniemi
http://www.sigfridsson.net/7days/ Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Lukukertoja : 2149
Palaa »