Kansitaide Minasian, David
Random Acts Of Beauty
CD
[ Progrock Records ]

( 8- )
Osta CDON:ista
01. Masquerade
02. Chambermaid
03. Storming The Castle
04. Blue Rain
05. Frozen In Time
06. Summer’s End
07. Dark Waters

Kosketinsoittaja David Minasian on viettänyt laatuaikaa kitaristipoikansa kanssa ja purkittanut jälkikasvunsa myötäavustuksella soololevynsä Random Acts Of Beauty. Minasianin edellisestä soololevystä onkin jo vierähtänyt pitkä tovi ja siinä sivussa vuosituhat on ehtinyt vaihtua. Syynä soololevyjen harvatahtiseen julkaisuun ei suinkaan ole ollut laiskottelu, vaan Minasianin pääasiallinen työskentely ohjaajana erilaisten filmiprojektien parissa on vienyt enemmän tai vähemmän viimeiset 20 vuotta miehen ajasta. Minasianin kädenjälkeä on voinut nähdä mm. The Joyriders -elokuvassa sekä lukuisissa Camelin dvd-julkaisuissa.

Ilman Camelin kitaristijohtajana tunnettua Andy Latimeria Random Acts Of Beautya saataisiin todennäköisesti odottaa vieläkin. Latimer kuuli dvd-taltiointiensa luotto-ohjaajan tekemiä sävellyksiä ja rohkaisi Minasiania äänittämään musiikkiaan muidenkin iloksi. Ja iloa siitä riittääkin, mikäli osaa arvostaa räiskyvän progetaituroinnin sijasta Camelin, Steve Hackettin, Barclay James Harvestin, The Moody Bluesin ja Renaissancen hengessä tehtyä easylistening-progea 1970-luvun lopun malliin.

Tuloksena syntynyt Random Acts Of Beauty on maltillista progressiivista rockia sisältävä levy, jonka valttikortteina ovat hyvien sävellysten ohella ajaton tunnelma ja lyyrinen kauneus. Levyn keskipisteeseen nousevat David Minasianin tyylikkäät koskettimet ja hänen poikansa soittamat kitarat, joista kuulee jälkikasvun saaneen vaikutteita sekä Andy Latimerilta että Steve Hackettilta. Levyn toteutus on pidetty pääosin perheen sisällä, mitä heijastaa myös rumpalivalinta, sillä patteriston takaa löytyy David Minasianin lankomies Guy Pettet.

Merkittäväksi progejulkaisuksi Random Acts Of Beautyn tekee Andy Latimerin vierailu 12-minuuttisella avauskappaleella Masquerade, joka merkitsee syövästä parantuneen Camel-kitaristin ensimmäistä studiotyötä kahdeksaan vuoteen. Näin elegantin musiikin parissa Latimer ei olekaan ollut vuosikausiin. Vaikka levyltä ei muita tähtinimiä löydykään, ei Random Acts Of Beauty sellaisia kaipaa. David Minasian tulee hyvin toimeen solistina, jonka laulumaneerit tuovat mieleen Steve Hackettin ja The Moody Bluesin klassikkolevytykset. Erityisesti hackettmainen tunnelma on läsnä yhdeksänminuuttisessa Chambermaidissa, kun taas The Moody Bluesin henki on tarttunut balladinomaiseen Blue Rainiin.

Laulettujen kappaleiden vastapainoksi levyltä löytyy asiaankuuluvia instrumentaalikappaleita, joista Storming The Castle muodostuu yhdeksi levyn kohokohdista. Kappale alkaa genesismäisenä maisemakuvana, mutta kehkeytyy hätkähdyttävästi Erik Norlanderin tontille hyppääväksi rymistyspalaksi, jossa koskettimet ja kitara vuorottelevat nautittavasti. Huomattavasti maltillisemmilla linjoilla kuljetaan 14-minuuttisessa Frozen In Time -instrumentaalissa, joka kuulostaa siltä kuin Rick Wakeman työskentelisi Camelin kanssa.

David Minasianin vanhat ystävät saattavat riemastua tunnistaessaan levyn päättävän Dark Watersin teemankierrätyksen. Kyseessä on päivitetty sovitus vuonna 1984 ilmestyneen soolodebyytin Tales of Heroes And Lovers instrumentaaliteoksesta Vampyre. Samalla se muistuttaa miten irrallaan äänitysaikansa valtavirtamusiikista Random Acts Of Beauty on. Sitä se on yhtä paljon kuin 26 vuotta sitten ilmestynyt soolodebyyttikin. Helposti kuunneltava lyyrinen proge ei ole kuollut.05.12.2010, Kalevi Heino
http://www.davidminasian.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Lukukertoja : 1539
Palaa »