Kansitaide Amorphis
Magic & Mayhem: Tales from the Early Years
CD
[ Nuclear Blast ]

( 8 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Magic And Mayhem
02. Vulgar Necrolatry (Abhorrence Cover)
03. Into Hiding
04. Black Winter Day
05. On Rich And Poor
06. Exile Of The Sons Of Uisliu
07. The Castaway
08. Song Of The Troubled One
09. Sign From The North Side
10. Drowned Maid
11. Against Widows
12. My Kantele
13. Light My Fire (The Doors Cover)

Amorphiksen kolme ensimmäistä albumia ovat kiistattomia suomalaisen metallin klassikoita. Kun Amorphis päätti 20-vuotisen taipaleensa kunniaksi äänittää näiden levyjen parhaimmistoa uusiksi vuonna 2005 julkaistusta Eclipsesta asti vaikuttaneella kokoonpanollaan, epäili moni tulevan kokoelman mielekkyyttä. Monelle varsinkin Tales From the Thousand Lakes ja Elegy ovat jo itsessään koskemattomuuden ansaitsevia huikeita teoksia, joihin kajoaminen vuosikausia myöhemmin ei voi johtaa kuin huonompaan lopputulokseen.

Heti aluksi Magic & Mayhem: Tales from the Early Years tekee selväksi sen, ettei albumilla ole kyse ainoastaan vanhan tuotannon uudelleenmuovaamisesta vaikkapa Amorphiksen kolmen tuoreimman albumin tyylillä. Sovituksissa kuljetaan sopivalla tavalla vanhojen sävellysten kunnioittamisen ja niiden nykypäivään tuomisen välimaastossa. Tämän voi huomata erityisesti päällisin puolin muhkeassa, mutta silti tarvittaessa rujossa äänimaailmassa, johon varsinkin eri kappaleiden kitara- ja kosketinsoundien valinnat tuovat oman sävynsä. Unohtaa ei pidä myöskään Tomi Joutsenta, jonka mörinöistä löytyy kaivattua monipuolisuutta ja miehen puhtaat laulutkin istuvat vanhoihin kappaleisiin kelvollisesti. Jopa sellaisissa tapauksissa, joissa alkuperäiset vokaalit ovat olleet tyyliltään jotain todella erilaista, mikä saattaa vaatia hieman totuttelua.

Eräänlaista jakoa kokoelmalle tuo se, kuinka uudet versiot vaikuttavat toimivan pääasiassa sitä paremmin, mitä vanhemmista kappaleista puhutaan. Tämän seurauksena varsinkin Elegylta poimitut raidat On Rich And Poor, Song of the Troubled One, Against Widows ja My Kantele ovat kyllä Amorphiksen keikoilla koetulla tavalla toimivia sovituksia uudistuneine sävyineen, mutta niitä leimaa eniten juuri se, kuinka hyviä jo alkuperäiset ajattomat versiot ovat. Tämä heijastuu osittain myös Tales From the Thousand Lakesin otoksiin, joista erityisesti Black Winter Day ja The Castaway kärsivät hieman samasta ilmiöstä. Onneksi ainoaksi turhan ilmeettömäksi vedoksi voi luokitella bonukseksi ympätyn coverin The Doorsin Light My Firesta, joka seuraa liian orjallisesti alkuperäistä klassikkoa, eivätkä pelkät mörinät tee versiosta juuri yhtään Amorphiksen näköistä.

Parhaimmilleen Magic & Mayhem: Tales from the Early Years nouseekin jopa odotetulla tavalla The Karelian Isthmusin ja Tales From the Thousand Lakesin parhaimmistoa ja vielä tätäkin vanhempaa materiaalia restauroidessaan. Yksi levyn kohokohdista on nimittäin versiointi eräänlaisena Amorphiksen esiasteena toimineen Abhorrencen Vulgar Necrolatrysta. Samalla tavalla Amorphiksen debyytin Exile Of The Sons Of Uisliu ja Sign From The North Side ovat mieluisaa kuultavaa, eivätkä Tales From the Thousand Lakesin kirkkainta kärkeä edustavat Magic And Mayhem, Into Hiding ja Drowned Maid jää kovin kauaksi tästä. Viimeistään kahdentoista kappaleen lopulla voi kuitenkin huomata kokoelman suurimman vahvuuden. Ennakkoluulojen vastaisesti se nimittäin toimii ihan omana kokonaisuutenaan, joka alkuperäisien sävellysten ja tunnelmien orjallisen kopioinnin sijaan luo Amorphis-maailmaan osittain vaihtoehtoisia sävyjä.

Lienee sanomattakin selvää, että vanhojen Amorphis-klassikoiden viehätysvoima ei ole kadonnut mihinkään, puhuttiinpa sitten ainutlaatuisista tunnelmista tai upeista melodioista. On lopulta todella paljon kuulijasta kiinni, miten tällaiseen uudelleenäänityskokoelmaan varsinkin Amorphiksen tapauksessa suhtautuu. Yhdelle levy saattaa olla sietämätöntä kuultavaa alkuperäisten rinnalla, toiselle piristäviä päivityksiä vanhoista klassikoista ja kolmannelle viimein vanhaa Amorphista kuuntelukelpoisessa muodossa nykykokoonpanon myötä. Kuuluessani keskimmäiseen ryhmään, seisoo Magic & Mayhem: Tales from the Early Years vankasti ihan omilla jaloillaan ja ottaa oman paikkansa Amorphiksen komeassa tuotannossa.16.09.2010, Aki Nuopponen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Under the Red Cloud
Under the Red Cloud
[ CD ]
Circle
Circle
[ CD ]
Hopeless Days
Hopeless Days
[ CDS ]
The Beginning Of Times
The Beginning Of Times
[ CD ]
Skyforger
Skyforger
[ CD ]
http://www.amorphis.net/ http://www.myspace.com/amorphis Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 11668
Palaa »