Kansitaide Tuliterä
Clarity
MCD
[ omakustanne ]

( 9 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä!
01. Monad
02. New Clarity
03. Voidborn
04. Tunguska, Siberia

Takavuosina kotimaisista muusikoista oli hienoa keksiä yhtyeilleen englanninkielinen nimi, olipa laulujen esityskielenä sitten englanti tai oma äidinkieli. 2000-luvulla kaikki hyvät englanninkieliset nimet alkavat olla jo lopussa ja jos totta puhutaan, eivät ne nimet nyt niin järin hyviä olleet 1980-luvullakaan. Uuden muusikkopolven myötä trendi on kääntynyt ja yhtyeet ovat alkaneet entistä ennakkoluulottomammin ristitä yhtyeitään omalla äidinkielellään, erottuvathan ne siten paremmin kansainvälisen tarjonnan seasta ja lisäävät eksotiikkaa.

Trendikkyydestä ei kuitenkaan voida puhua Tuliterän musiikin kohdalla. Pikemminkin bändin nimi kuvastaa musiikin luomia vaikutelmia, joita tämä helsinkiläiskvartetti on onnistunut loihtimaan.

Musiikillisia mielikuvia kosmisista ulottuvuuksista on kartoitettu aina 1960-luvulta lähtien. Toisinaan tulokset ovat olleet mullistavia äänikokeiluja, jotka ilmentävät sekä syntyaikaansa että raivaavat tietä mahdollisille äänipoluille hamassa tulevaisuudessa. Joukkoon mahtuu myös täysin kuuntelukelvotonta mölyä, jota on tehty suuren itseilmaisupuuskan vallassa sekä tietysti niitä lukemattomia jälkipolvien tekemiä loputtomia jameja, jotka ovat osoittautuneet kasvottomiksi jäljitelmiksi alkuperäisestä asiasta.

Tätä vasten peilattuna Tuliterä osoittautuu kerrassaan riemastuttavaksi poikkeukseksi. Yhtye on onnistunut keksimään jotain uuttakin naittamalla yhtyeen Tim Blaken ja Klaus Schultzen kosmista syntikkasuhinaa progressiivisiakin elementtejä kuhisevaan metalliin. Tältä Planet X saattaisi kuulostaa, jos se korvaisi Derek Sherinianin jommallakummalla em. syntikkataitureista ja painottaisi tunnelmallisuutta teknisyyden sijaan.

Vaikka Tuliterän soinnissa on läsnä modernille metallille ominainen pohjavire, on yhtye onnistunut rakentamaan sen päälle useita ilmavia kerroksia, jotka kehittyvät vähitellen sisältäen murskaavan mahtipontisia äänivyöryjä ja levollisia teemoja. Parhaiten nämä piirteet tulevat esiin ep:n kahdella ensimmäisellä kappaleella Monad ja New Clarity, jotka yhtye on tehnyt tulevaan Anni-elokuvaan. Esimakuna tulevalta pitkäsoitolta oleva Voidborn on yhtä suurta monikerroksisen äänimatkailun juhlaa, jossa syntikat ovat ep:n muita kappaleita enemmän pinnassa. Jonkinasteinen irtiotto ep:n muusta materiaalista kuullaan hyytävän Tunguska, Siberian muodossa. Sävellyksenä se voisi olla hyvin kotonaan niin Nick Caven levyillä kuin Wim Wendersin elokuvissa.

Näiltä kosmisen metallin suurlähettiläiltä on lupa odottaa suuria alan piireissä.26.07.2010, Kalevi Heino
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Tulikaste
Tulikaste
[ CD ]
http://www.myspace.com/tulitera Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 3235
Palaa »