Kansitaide Rainbow
Rising
CD
[ Polydor Records ]

( 10 )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Tarot Woman
02. Run With The Wolf
03. Starstruck
04. Do You Close Your Eyes
05. Stargazer
06. A Light In The Black

Kesto: 33:35

Vaikken ehkä koskaan tulekaan löytämään musiikillisen sateenkaaren toista päätä, tiedän tarkalleen missä se alkupää sijaitsee. Koko musiikkia koskevan tietoisuuteni nousu liittyy hyvin vankasti 80-luvun loppuun, 90-luvun alkuun. Lopullinen musiikillinen heräämiseeni tapahtui lopulta melko itsenäisesti, mutta jo tätä ennen sain hyvän kasvatuksen, johon kuului erittäin suurena osana Rainbow. Yhtye, jonka Ritchie Blackmore perusti aikanaan kyllästyttyään Deep Purplen taannoiseen taipaleeseen, on vaikuttanut raskaan musiikin maailmaan todella ratkaisevalla tavalla, laajentaen monia elementtejä vähintään heavyssa ja hardrockissa. Vuonna 1975 ilmestyneen Richie Blackmore's Rainbown jälkeen yhtyeen ura lähti nimensä mukaisen värikkääseen nousuun ja kaareen, jonka kliimaksi koettiin silti suhteellisen varhain.

Vuonna 1976 julkaistu, kuuden kappaleen ja 34 minuutin mittainen Rising on niitä harvoja albumeja, josta on helppoa käyttää sanaa: Fantastinen. Ensimmäiseen albumiinsa verrattuna yhtye liikkui Risingilla hieman raskaampiin ja moniulotteisempiin suuntiin, jolloin Rainbown taianomainen, fantasiamainen ja mystinen tunnelma korostui yhä entisestään, voimistaen jo muutenkin hardrockin ja heavyn kannalta voimakkaita sävellyksiä. Yhtyeen legendaarisimmaksi kokoonpanoksi mielletty jäsenistö loihti Risingille sellaisia maisemia, joita ei yhtyeeltä oltu kuultu tätä ennen, eikä myöskään kuultu tämän jälleen. Ronnie James Dion huikeiden vokaalien kohotessa vetoaviin korkeuksiin ja instrumentaalisen annin ollessa kaikilla tasoilla innovatiivisesti työstettyä jälkeä, puhuttiinpa sitten yksinkertaisesti melodioista, riffeistä, sooloista tai vaikkapa sovituksellisista ratkaisuista. Risingilla Rainbown sävellykset huokuvat taianomaisuutta laajoilla vaikutteilla höystettynä aina klassisesta musiikista rockin juurien kautta rajojen ylityksiin.

Klassikoksi kivunnut albumi vaatii tietenkin sisällökseen legendaarista kappalemateriaalia ja sitä Risingilta löytyy tasan yhtä monen kappaleen verran, kuin albumi ylipäänsä sisältää. Vanhan vinyylijaon periaattein albumi on helppoa jakaa A- ja B-puoleen, joista jälkimmäinen sisältää kaksi yli 8-minuuttista eeposta, ensimmäisen puoliskon keskittyessä neljään lyhyempään kappaleeseen. Sanoinkuvaamattoman upea Stargazer ja hieman rivakammin vähintäänkin yhtä värisyttävästi jatkava A Light In The Black riittäisivät jo kahdestaan takaamaan albumin laadun, mutta Rising sisältää toki paljon muutakin. Yhdenkin kappaleen mainitsematta jättäminen olisi suuri vääryys toista kohtaan, rokkaavien Tarot Womanin ja Do You Close Your Eyesin tarttuessa aina yhtä tehokkaasti ja hieman rauhallisemmilla tempoilla etenevien Run With the Wolfin ja Starstruckin osoittaessa, ettei albumille yksinkertaisesti mahdu kuin mestarillisia kappaleita. Joillekin nykykuuntelijoille Risingin soundimaailma saattaa kenties särähtää korvaan aavistuksen vanhahtavana, mutta samaan aikaan juuri soundin orgaanisuus ja aitous on kaikkea sitä, mitä levyn tunnelma kaipaakin. Rising ei nimittäin kaipaa dynaamisuuttaan korostaakseen ainuttakaan tuulahdusta nykymusiikin ponnettomista äänimaailmoista.

Kaiken huipuksi on kuitenkin todettava se ikuinen totuus, kuinka sanat eivät yksinkertaisesti riitä. Rainbown Rising on sellainen albumi, jonka jokaisesta yksityiskohdasta voisi helposti luennoida vaikka miten pitkään, suuremmista tekijöistä ja eeppisimmistä kappaleista puhumattakaan. Rising on eräällä tavalla kuolemattomuuden saavuttanut albumi, joka ei ole varmasti vanhentunut päivääkään ainakaan kielteisesti monen sellaisenkaan korvissa, jotka ovat kuunnelleet albumia sen ilmestymispäivästä lähtien. Rainbown hienoin aikakausi edustaa musiikissa sitä klassikkoainesta, joka ei tarvitse legendaarista mainettaan vakuuttaakseen laadullaan, sen omien ansioiden riittäessä vakuuttamaan uusia nuoria kuulijoita tähän vielä tänäkin päivänä.29.05.2010, Aki Nuopponen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Monsters Of Rock Live At Donington
Monsters Of Rock Live At Donington
[ CD+DVD ]
Down To Earth - Deluxe Edition
Down To Earth - Deluxe Edition
[ 2CD ]
Ritchie Blackmore's Rainbow
Ritchie Blackmore's Rainbow
[ CD ]
Long Live Rock 'n' Roll
Long Live Rock 'n' Roll
[ CD ]
Live in Munich 1977
Live in Munich 1977
[ DVD ]
http://www.myspace.com/blackmorerainbow Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 6381
Palaa »