Kansitaide Spock's Beard
Feel Euphoria
CD
[ InsideOut ]

( 8½ )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
01. Onomatopoeia
02. The Bottom Line
03. Feel Euphoria
04. Shining Star
05. East of Eden, West of Memphis
06. Ghosts of Autumn
A Guy Named Sid:
07. Pt. 1 Intro
08. Pt. 2 Same Old Story
09. Pt. 3 You Don't Know
10. Pt. 4 Judge
11. Pt. 5 Sid's Boys Choir
12. Pt. 6 Change
13. Carry On
Spock's Beardin nokkamiehen Neal Morsen lähdettyä alkuvuodesta omille henkisille poluilleen monet olivat valmiita kuoppaamaan neoprogen hienon kärkinimen. Spock's Beardin sävellyksistä ja sanoituksista lähes yksin vastannutta valaistunutta yksilöä ei kuitenkaan jääty itkemään; Spock's Beardin uusi levy "Feel Euphoria" on ilmestymässä vain puoli vuotta laulaja/multi-instrumentalisti Neal Morsen lähdön jälkeen.

70-luvun suurista progenimistä ammentavan ja pop-melodioilla enemmän kuin flirttailevan bändin uusin tuotos on täynnä hienoa musiikkia. Kappaleet ovat hieman entistä suoraviivaisempia ja tarttuvampia, mutta toki mukaan mahtuu muutama varsin äkkiväärä tahtivaihdos poikineen; eivät herrat ole juuriaan unohtaneet. Sävellystaitoa bändistä ei toisen Morsen lähdöstä huolimatta puutu, ovathan sekä rumpali/laulaja Nick D'Virgilio että kosketinsoittaja Ryo Okumoto julkaisseet soololevyt mieheen. Täytyy myös nostaa hattua kautta levyn äärimmäisen tyylitajuisesti kitaroivalle Alan Morselle. Eräällä tavalla Spock's Beard on samassa tilanteessa kuin Pink Floyd noin 20 vuotta sitten Roger Watersin lähdettyä Floydista ja vielä enemmän tilanne muistuttaa Phil Collinsin nousua Genesiksen rumpalipallilta mikrofonin ääreen. Jossain yhteydessä D'Virgilio on jopa antanut ymmärtää Spocksin olevan hänen ponnahduslautansa collinsmaiselle urakehitykselle.

Herra D'Virgilio on kuitenkin kaukana Disney-soundtrackeista sun muista, joten voimme rauhassa nauttia tämän hetkisestä SB-materiaalista, jota on tällä kertaa siunaantunut levylle reilun tunnin verran. Albumille on tietenkin pitänyt sisällyttää myös kuusiosainen tarina kaverista nimeltä Sid, jonka lisäksi seitsemän muuta biisiä voisivat hyvinkin toimia musiikillisena konseptina. Levyn aloittava "Onomatopoeia" on levyn nimikappaleen ja "Same Old Storyn" ohella sitä suoraviivaisempaa alternative rock-linjaa, mutta parhaimmillaan tämä kauttaaltaan erittäin pirteästi soittava nelimiehinen kokoonpano on kauniisiin melodioihin ja tarttuviin sointukulkuihin nojaavissa biiseissä, kuten "Shining Star" ja "Ghosts of Autumn", joka on ehdottomasti yksi vuoden biiseistä. Herkästi pianolla alkava ja upeilla kitarasooloilla koristeltu kappale pistää kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä. Hieno laulu on myös täysin acapellana vedettävä "Sid's Boys Choir", joka kumartaa syvään Gentle Giantin suuntaan. Soitoniloa on löytynyt jokaiselta SB-albumilta, mutta välillä turhankin duurisesti musisoinut kombo on tällä levyllä asteen verran kelankolisempi, kuten juuri mainitsemallani "Ghosts of Autumn"-raidalla. Näin ollen Spocksin voisi kuvitella kolahtelevan entistäkin useampaan suomalaiseen ja metallin kuuntelijaan. Välillä ei olla kovinkaan kaukana Dream Theaterin "Six Degrees..." -levyn teemapuolen klassisvaikutteisesta instrumentti-iloittelusta, mutta monet Dream Theater-fanit ovat bändin jo varmasti tarkastaneetkin, olihan se Dream Theaterin lämppärinä Suomeenkin ulottuneella "Scenes from..."-kiertueella.

Parista hutilyönnistä huolimatta kyseessä on erittäin onnistunut albumi. Ainoa kysymys onkin kuinka progefanit sulattavat aiempaa suoraviivaisemmat ratkaisut, minkä lisäksi bändin operoidessa ei-niin-melodisissa, "progemmissa" osioissa punainen lanka katoaa välillä harkitsemattoman oloiseen jamitteluun. Tällä hetkellä Spock's Beard on sopivan haastavaa; upeasti soittava bändi loihtii soittimistaan vaikuttavaa, 70-luvun hengessä soivaa pop-progea. Levyn päättävää "Carry On"-biisiä kuunnellessa ei ole vaikea arvata mistä kappale kertoo: kappale on hieno tapa toivottaa Neal Morselle onnea valitsemalleen tielle. Toki sen voi myös ymmärtää tiedonannoksi niille, jotka eivät uskoneet bändin tulevaisuuteen. Spock's Beard elää ja soi hyvin - tämän levyn ansiosta ehkä yhä suuremmille yleisöille.

29.06.2003, Antti Korpinen
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Brief Nocturnes and Dreamless Sleep
Brief Nocturnes and Dreamless Sleep
[ CD ]
The X Tour Live
The X Tour Live
[ 2CD ]
X
X
[ CD ]
Live
Live
[ DVD ]
Spock's Beard
Spock's Beard
[ CD ]
http://www.spocksbeard.com Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 2956
Palaa »