Kansitaide Fates Warning
Parallels (Expanded Edition)
CD+DVD
[ Metal Blade ]

( 10- )
Osta levy LEVYKAUPPA Äxästä! Osta CDON:ista
CD1:
01. Leave the Past Behind
02. Life in Still Water
03. Eye to Eye
04. The Eleventh Hour
05. Point Of View
06. We Only Say Goodbye
07. Don't Follow Me
08. The Road Goes on Forever

Kesto: 45:26

CD2:
Live, Hollywood, CA 23.01.1992:
01. Leave the Past Behind
02. Don't Follow Me
03. The Eleventh Hour
04. Point of View
05. Eye to Eye
06. Nothing Left To Say
07. Quietus
08. Through Different Eyes

Demo Tracks:
09. Leave the Past Behind
10.Eye to Eye
11.Eleventh Hour
12.Point of View
13.Don't Follow Me

Kesto: 75:37

DVD:
01. The Making Of Parallels Documentary (75 min)
Promo videos (10 min):
02. Eye To Eye
03. Point Of View
Live, New Haven, CT 13.02.1992 (80 min):
04. Leave the Past Behind
05. Static Acts
06. Don't Follow Me
07. Part of the Machine
08. The Eleventh Hour
09. Point of View
10. Silent Cries
11.Life in Still Water
12. Eye to Eye
13. Nothing Left to Say
14. Quietus"
15. Damnation/In a Word
16. Through Different Eyes


Kesto: 165 min

Fates Warningin Parallels oli 90-luvun puolivälissä eräs lempilevyistäni. Hävettää tunnustaa, mutta olin käytännössä unohtanut sen vinyylin vuosikausiksi hyllyyni kuuntelemattomana. Fates-diggailuni alkoi hiipua 1997 ilmestyneen vaikeatajuisen A Pleasant Shade Of Grayn myötä. Vaikka 54-minuuttinen yksikappaleinen taideteos aikanaan vielä tavallaan aukenikin, vuoden 2000 Disconnected oli niin valtaisa läjä sontaa, etten sen jälkeen ole Fates Warningia kuunnellut ja niinpä en toistaiseksi viimeisintä studioplattaa, vuoden 2004 FWX:ää ole kuullut säveltäkään.

Nyt Metal Bladen maaliskuussa ilmestynyt Parallelsin runsain lisäherkuin ladattu ja remasteroitu uusiopakkaus on onnistunut herättämään ainakin yhden vanhan fanin horroksestaan. Parallels on on edelleen yksi kaikkien aikojen tyylikkäimpiä progeheavylevyjä, jonka kappaleista jokainen on allekirjoittaneen korvissa täydellinen vielä 19 vuotta ilmestymisensä jälkeenkin.

Vuonna 1991 ilmestynyt Parallels oli Fates Warningin uran huippukohta niin tyyliltään kuin kaupalliselta menestykseltäänkin. Se poiki bändille MTV:llä pyörineen Eye To Eye -videon myötä nosteen, joka lupasi enemmän kuin lopulta antoi. Albumin julkaisseella Metal Bladella oli Parallelsille loppuvuodesta 1991 jo jakelusopimus valtavan Warner Brothersin kanssa, mutta kun jättifirma vetikin yllättäen resurssinsa pois yhtyeen käytöstä, Fates Warning löysi itsensä tyhjän päältä eikä ole toipunut siitä iskusta käytännössä vieläkään. Yhtyettä riivannut huono tuuri ei kuitenkaan muuta miksikään sitä totuutta, että Parallels ja sitä seurannut Inside Out ovat levyjä, jotka suurelta osin määrittivät progressiiviseen metalliin sen muodon, jonka laajamittaisemmasta kaupallisesta menestyksestä vain samoihin aikoihin samalla alueella Images & Wordsilla ja Awakella omia paalutuksiaan tehnyt Dream Theater on koskaan päässyt nauttimaan.

Parallels ei ole mitään raskasta metallia. Se on rauhallisen tyylikäs albumi jonka ajaton eleganssi pohjautuu laulaja Ray Alderin heittäytyvän melodisen tulkinnan ja rumpali Mark Zonderin, musiikin muuhun verkkaisuuteen verraten, hektisten tahtilajiseikkailujen ristiriitaisuuteen. Toinen tuon ajan Fates Warningin soundin keskeinen rakennuspalikka ovat myös Mindcrime/Empire-ajan Queensrÿchelle leimalliset voimallisesti delayta ja kaikuja hyödyntävät melodiset kitarat jotka soivat Parallelsillä lähes saman verran puhtaina kuin säröttyinäkin. Progeheavyyn perehtymättömillekin Parallelsin tyylikkyden voi kuvata vertaamalla sitä kokonaisen albumin mittaan venyttyyn Iron Maidenin Revelationsiin. Ja kuin kaikkea nykyaikaista progressiivista heavya ennustaen, basisti petaa soundille sykkeen jossa tapahtuu enemmän ja kiinnostavammin kuin välttämätöntä olisi. Oman hienoisen lisänsä äänikartalle antavat myös oikeissa paikoissa ja oikealla maltilla käytetyt sähkörumpusoundit, jotka yhdessä Alderin äänen kanssa luovat 90-alun Fates Warning -soundiin sen persoonallisuuden josta, kerran sen kuultuaan, on mahdotonta erehtyä.

Nyt ilmestynyt Parallelsin kahden levyn ja dvd:n luksusversio on Metal Bladelta todellista kulttuurityötä. Yhden kaikkien aikojen täydellisimmän progemetallialbumin täydellisen albumin remasterin lisäksi tyylikkääseen kahdeksanpaneeliseen slipcaseen on pakattu hyväsoundinen ja selkeä livesetti, josta löytyy viisi Parallelsin kappaleista. Levyllä on myös viisi albumin esituotantodemoa, joita kuuntelemalla pääsee ehkä vielä albumibiisejäkin lähemmäksi Fatesin ainutlaatuisen soundin ydintä, jota ilman olisi vaikeaa kuvitella miltä esimerkiksi hienot Vanishing Point, Eyefear tai progepiireissä viime vuodet pienessä nosteessa ollut Pathosray kuulostaisivat.

Dvd:ltä löytyy informatiivinen dokumentti, jossa valotetaan levyn tekemisen aikoja kaikkien siihen aikaan yhtyeessä vaikuttaneiden pelimannien ja levy-yhtiöpomo Brian Slagelin sekä levyn tuottaneen kultasormi Terry Brownin kommentoinnein. Onkin mielenkiintoista kuulla, mm. kuinka bändin taiteellinen johtaja kitaristi Jim Matheos avaa sanoituksiaan, jotka ainakin itselleni ovat aina olleet varsin kryptisiä. On hauskaa kuulla myös kahdeksan studioalbumia Rushille tuottaneen Brownin senaikaisella huipputekniikalla eksperimentoimisesta. Metal Blade -pomon diggailujorinat sen sijaan ovat suurimmaksi osaksi ajanhukkaa. Kyllä dokumentista suhteellisen tiedontäyteisen ajankuvan Fates Warningista 1990-alussa saa.

Luonnollisesti myös albumilta lohkotut promovideot Eye To Eye ja Point Of View on pakattu mukaan, ja ne ovatkin kestäneet ajan hammasta paremmin kuin monet muut 1990-luvun alun MTV-videot. Kuvakiekolta löytyy lisäksi 80-minuuttinen keikkasetti helmikuulta 1992. Ilmeisesti äänipöydästä äänitetty ja soundillisesti ihan hyvätasoinen taltio ei visuaaliselta anniltaan kiinnosta luultavasti fanejakaan kuin yhden katselukerran ajan, se kun on yhdellä kameralla kuvattu ja tasoltaan välttävän bootlegin luokkaa. Konsertin dvd:lle sisällyttäminen vähän toki siinäkin mielessä kummastuttaa että Alderin laulun osalta setti ei ole edustamiskelpoisin mahdollinen, mies kun ei oikein pysy koko aikaa vireessä.

Parallels oli ja on yhä, varsinkin nyt aluperäisversion soundille uskollisesti remasteroituna, täysien pisteiden arvoinen levy. Kolmilevyinen uusiopakkaus on koottu huolella ja tyylikkäästi, eikä sen alkuperäisestä cd-painoksesta muuttamattomana kopioitu kansivihkonenkaan tarvitse ylimääräistä kommentaaria, koska kaikki tarpeellinen tulee kerrotuksi dvd:n dokumenttiosiossa. Normaalin uuden levyn hintaisena Parallels-tripla on niin tasokas uusinta, että alkuperäisen cd-painoksen ostamiselle ei pitäisi kenelläkään olla enää mitään perusteita. Lisäherkuista ei ikinä pitäisi napista, mutta Parallelsin deluxe-version tapauksessa kaikki  heikkoudet löytyvät sen livebonuksista. Toisaalta asiaa voi toki tulkita niinkin että nuo livebonarit osoittavat sen, että myös 1990-luvun alun Fates Warning koostui kaikkinaisesta mahtavuudestaan huolimatta vain ihmisistä.16.04.2010, Mape Ollila
Muita levyarvioita Imperiumissa Lisää »
Awaken the Guardian Live
Awaken the Guardian Live
[ BOX ]
Theories of Flight
Theories of Flight
[ CD ]
Awaken the Guardian
Awaken the Guardian
[ CD ]
Darkness In A Different Light
Darkness In A Different Light
[ CD ]
Inside Out (Expanded Edition)
Inside Out (Expanded Edition)
[ CD+DVD ]
http://www.fateswarning.com/ http://www.myspace.com/fateswarning Lisää tietoa tästä artistista imperiumi.net:ssä Osta CDON:ista Osta Levykauppa Äxästä Lukukertoja : 5497
Palaa »